Pengecualian Bayaran Bil Air Selama Sebulan di Selangor

SIDANG MEDIA KHAS SITUASI BANJIR DI SELANGOR

21 Disember 2021

1. Kerajaan Negeri memperuntukkan RM 100 juta Ikhtiar Selangor Bangkit di mana RM 20 juta bagi operasi pembersihan dan pemulihan manakala RM 80 juta bagi pembinaan semula infrastruktur.

2. Kerajaan Negeri menyumbang RM 10 ribu kepada setiap keluarga mangsa banjir yang terkorban di Selangor. Manakala sumbangan RM 1 ribu kepada setiap keluarga mangsa banjir di Selangor.

3. Kerajaan Negeri bersetuju memberi pengecualian bayaran balik pinjaman bagi peminjam dan usahawan HIJRAH yang terkesan dengan bencana banjir. Implikasi kewangan adalah RM 15 juta.

4. Kerajaan Negeri bersetuju memberi pengecualian bayaran bil air selama sebulan kepada semua akaun-akaun yang terkesan dengan banjir.

5. Menubuhkan Tabung Ikhtiar Selangor Bangkit dan mengalu-alukan sumbangan dari syarikat swasta, korporat dan GLC serta individu. Sebagai permulaan, Menteri Besar Selangor menyumbang satu bulan gaji kepada tabung ini.

6. Sepanjang Operasi Mencari dan Menyelamat, sebanyak 453 jentera dan kenderaan daripada pelbagai agensi dan jabatan Kerajaan Negeri dan Kerajaan Persekutuan seperti Angkatan Pertahanan Malaysia, Polis Diraja Malaysia, Jabatan Bomba dan Penyelamat, Angkatan Tentera Malaysia, Jabatan Kebajikan Masyarakat, RELA.

Enjoy 35% off promo code on your FoodPanda food orders every day!
Enjoy 35% off promo code on your FoodPanda food orders every day!
COPY THE CODE
Join our Telegram to receive latest deals & discount voucher codes in Malaysia!
MalaysiaFreebies.com
Logo